Initiativ till avlopp på södra delen av Oxön

 

På ett privat initiativ har tre medlemmar på södra delen av Oxön lämnat in en ansökan om kommunalt vatten och avlopp på Oxöns södra område som ligger utom detaljplan. Som grund framfördes en till vissa delar bristfälligt utformad enkätundersökning. Man tolkade resultatet såsom att 16 medlemmar av 27 som berördes var positiva till att kommunalt avlopp infördes på området, dvs knappt 60%. Ansökan föregicks inte av någon diskussion eller möjlighet till yttrande bland samfällighetens övriga medlemmar. Man kan undra om det bliv så många om alla hade fått information om konsekvenserna av ett kommunalt avlopp på södra delen av Oxön. Den enda information om detta var för medlemmarna oanmält och helt oförberett under ”Övriga frågor” på årsstämman. De skickar ut en förfrågan till de medlemmar "som berörs om intresse för frågan.” Det hela har gått under begreppet ”Privat initiativ” och därför verkar det som att man tycker att medlemmarna, utom ett fåtal, inte har med saken att göra. De medlemmar som redan har kommunalt avlopp på norra delen och vi på södra delen som har bra vatten och fungerande avlopp har inte fått möjlighet att yttra sig i frågan. Initiativtagarna och ordförande i föreningen har diskuterat frågan med kommunen innan styrelsen och föreningens medlemmar har fått möjlighet att framföra sin syn på saken. Man kan tycka att det är högst odemokratiskt att en sådan viktig fråga inte föregås av en diskussion där alla 58 medlemmar har möjlighet att i god tid yttra sig och påverka. Initiativtagarna fokuserade på de värdehöjande konsekvenserna, vilket inte fick stå i kontrast till alla negativa konsekvenser. Det hela ledde till att initiativtagarna tyckte att de fått stöd för att skicka in en ansökan till kommunen (även direkt under fliken "Dokument"). En annan fråga är om det var korrekt agarenade i ett rättsligt perspektiv, vilket vi anfört i vårt överklagande (se texten ovan och i överklagandet).



Kommunens beslut om avlopp


I kommunens beslut från december 2020 som svar på det privata initiativets ansökan står det: ”En utbyggnad av kommunalt vatten och spillvatten kan utföras i området. Entreprenaden planeras in när resurser finns tillgängliga mellan utbyggnaden av de redan beslutade PFO områdena. Vid en VA-utbyggnad upprättas förbindelsepunkter till alla 27 fastigheterna.”



Konsekvenserna av ett avlopp på södra delen av Oxön


Som ni alla vet är Oxön en halvö omgärdad av tre fjärdar och en grävd kanal. De omgärdande fjärdarna är speciellt känsliga för miljöpåverkan, eftersom det största djupet som mest bara är ca fyra meter. Vattenväxlingen ut mot Älgöfjärden är begränsad därför att vattnet går genom den smala Trattströmmen, som endast har ett djup på̊ två meter. Konsekvensen är att det utsläpp som sker i vattnet runt Oxön stannar där.

 

Sedan kommunen byggde ut avloppsnätet på̊ den del av Oxön som ligger under detaljplan, år 2008, har det orsakat stora miljöproblem för Oxöns omgivande vatten. Kommunens avlopp på Oxön har regelbundet haft bräddning på grund av stopp i pumpstationen nedanför berget, dvs. pumpstation som är belägen längst in i västra delen av Trattfjärden. Utsläppen därifrån har under 12 års bräddningar orsakat en påtaglig övergödning och igenväxt av bl.a. alger, ålnate och vass. Ett utökat kommunalt avloppsnät på södra delen av Oxön skulle leda till att problemet med bräddning kommer att öka.


Vi ser ju de negativa konsekvenserna i ett större persppektiv. Vissa familjer har haft upp till sex generationer boende på Oxön och förhoppningen är ju att ön skall bibehålla sin unika karaktär i många generationer framöver. Miljön på Oxön har ju dessutom ett historiskt perspektiv med besökande skärgårdsbor under århundranden tagit sig via Oxön och Väsbyströmskanalen på sin väg till Värmdö kyrka. Ruinerna från den byggnad, som troligen var krog som en gång, fanns alldeles nära kommunens pumpstation. Den var säkert välbesökt på den tiden. På ön har man funnit fornfynd och spår ända sedan Vikingatiden. Ett projektet, som kommer att startas, är att få Oxön klassat som historiskt skyddat område. En ny bebyggelse skulle vara, förutom miljökonsekvenserna, ett intrång även på Oxöns historiska värden som aldrig skulle gå att återställa. Vi återkommer med mer historik under en egen flik i menyn.



Överklagandet av kommunens beslut


Två fastighetsägare har överklagat kommunens beslut till Mark och Miljödomstolen men Nacka Tingsrätt avslog den av formella skäl.


Värmdö kommunen har nu i februari 2021 skickat överklagande till Länstyrelsen som ännu inte kommit med något yttrande.